Få sätter sådan ära i hantverket som guldsmederna Thomas Johansson och Jan-Henrik Schöttle – grundarna av Johansson & Schöttle Guldsmedsateljé.

Med lång erfarenhet, kunskap och personlig service handtillverkas alla smycken i deras ateljé på Prästgatan 8, mitt i Norrköping city, sedan 2004. Drygt tio framgångsrika år senare öppnades även en ateljé på Bokhållaregatan 2 i Linköping. I båda ateljéerna skapas gedigna, personliga hantverk av hög kvalité. Den röda tråden är stilren design där varje detalj är omsorgsfullt bearbetad – för hand.

– Att få vara med i hela processen, från idé till färdigt smycke, är det som jag tycker är så fantastiskt med guldsmedsyrket. Att gemensamt med kunden diskutera idéer och skissa upp smycket. Det är en väldigt kreativ process, säger Thomas Johansson.

Johansson & Schöttle använder uteslutande återvunnet guld. De arbetar dessutom bara med grossister som garanterar konfliktfria diamanter. Ett ställningstagande från Johansson & Schöttles sida både när det gäller hållbarhet och etik.
– Alla våra smycken kommer med ansvarsstämpel, som en trygghet för våra kunder, säger Thomas Johansson.

De återanvänder också gärna guld som du redan har.
– Kunden har många gånger något gammalt guldsmycke som de har ärvt, men inte passar deras smak för att bära det. Då kan vi smälta ner guldet och återskapa något nytt, säger Thomas Johansson.

De flesta beställningarna är ringar till förlovning och vigsel. Vissa kunder har en väldigt klar bild av hur de vill utforma sina ringar, medan andra är lite osäkra på vad de vill ha. Oavsett så hjälper de kunden med idéer och ger råd om vad som blir den bästa lösning, så att kunden blir så nöjd som möjligt.
– Vi tar steg för steg tillsammans, så att de förstår skillnaden på olika kvalitéer och karat. Men också att smycket är funktionellt i deras vardag beroende på hur det ska bäras.

Vad ser ni för trender just nu bland vigselringar?
– Vi ser främst två olika trender. En som är lite mer ren och avskalad och en som är mer vintage och gammaldags, då är det nätt med diamanter, säger Jan-Henrik Schöttle.

FAKTA

Thomas Johansson fick sitt gesällbrev 1991 och har förutom det även en utbildning inom form, design och kulturhistoria. Jan-Henrik Schöttle, guldsmed i femte generationen, fick sitt gesällbrev 1975 och har sedan dess hunnit med att studera på konstfack samt att arbeta som guldsmed i både Stockholm och Italien.