Hos Wahlbecks Mattor är utbudet enormt. I butiken på Nygatan finns omkring 2500 mattor i olika färger, former och storlekar.

Höstens trender för mattor går i jordnära toner och pasteller, men även en och annan riktigt färgstark matta börjar komma. Det berättar Fredrik Johansson som driver Wahlbecks mattor, i både Norrköping och Linköping, tillsammans med sina anställda.

– Vi är alla väldigt serviceinriktade, vilket är en viktig del av företaget. Vi vill ge kunderna högre service med det lilla extra du inte får när du exempelvis beställer mattor på nätet, säger han

I butiken kan du bland annat få en matta i anpassad storlek efter tycke, smak och rummets karaktär.
Tillskärning av mattor, tvätt och reparationer är exempel på serviceområden personalen gärna hjälper till med.

Större mattor
Stora mattor blir allt vanligare, en matte på tre gånger fyra meter är inte ovanligt.
– Det är nog en följd av att fler har öppna planlösningar där de vill ha en stor matta som tar plats. Men också att mattan har fått en viktigare roll i våra hem, säger Fredrik.

Heltäckningsmattan och ryamattan är tillbaka
  En annan gammal trend på uppgång är heltäckningsmattan. Sovrum, walk-in-garderober och källare är rum som allt fler väljer att lägga in en heltäckningsmatta i.
– I sovrum och klädkammare för att skapa en mysig och lyxigare känsla. I källaren för att få det varmare. En heltäckningsmatta andas, vilket gör att den passar perfekt i just sådana utrymmen, tipsar Fredrik och berättar att efterfrågan på ryamattor också börjat öka igen.

Orientaliska mattor
I ton med en trend där heminredningen ska vara mer ombonad har den orientaliska mattan fått ett uppsving.
– Vi säljer fortfarande mycket neutrala mattor, men många fler vågar sig på mer färg och mönster. Mattorna får numera ta mer fokus av rummet, både gällande utseende och storlek.

Wahlbecks mattor började som repslageri och var från att det grundades 1876 till 1970-talet familjeägt.  Fredrik kom in i bilden först 2001. Wahlbecks Mattor är en del av Matt-Tema, en kedja med 30 butiker runt om i Sverige. Butikerna arbetar ihop gällande inköp, design och kvalitet. De är även medlemmar i ”Care and fair”, som stödjer kampen mot barnarbete i Indien, Nepal och Pakistan. Alla mattor som säljs är tillverkade under rättvisa förhållanden och innehåller inga gifter.