Om du gillar vintage har Willes nysatsning på temat säkert inte undgått digDet som började med en upptäckt i källaren slutade med ett unikt butikskoncept. 

I tre år har Willes Elektriska ägts av Elsie och Johan Andersson, men butiken har legat på sin plats betydligt längre. Det är över 90 år sedan butiken först öppnade i hörnet av Prästgatan och Gamla Rådstugugatan.   

– När vi tog över så berättade den tidigare ägaren att det stod lådor med gamla lampor i källaren, men där och då tänkte vi inte så mycket på den saken, säger Elsie Andersson. 

Efter något år i butiken blev det så dags att städa utrymmet med alla lådor, som de hittills varken lagt tanke eller kraft . 

– När jag började packa upp ett par lådor hittade jag jättefina armaturer, det var som en skatt som låg där, säger Elsie.  

Vad är det som utmärker en vintagelampa? 

– Det är nog främst utförandet. Den har en väldig tyngd och det mesta är handgjort vilket ger en unik lampa varje gång. Dessutom är de ofta gjorda i väldigt fina och exklusiva material som alabaster, marmor och mässing. 

Efter fyndet plockades ett par av armaturerna in i den ordinarie butiken. 

– Men det kändes som att de försvann bland det övriga sortimentet. De kom inte till sin rätta bredvid moderna och trendiga lampor. Istället bestämde vi oss för att hyra och renovera lokalen bredvid som stått tom i många år.  

Sagt och gjort, sedan september förra året hittar man den lilla butiken Willes Vintage bara några steg från huvudbutiken Willes Elektriska. Butiken har öppet efter överenskommelse och det som säljs är alltså nya ouppackade lampor, de äldsta tillverkade på 50-talet och de yngsta i början av 80-talet. 

– Intresset har varit jättestort. Jag är förvånad över att det varit så stort, det väcker mycket nostalgi hos många, säger Elsie. 

Butiken och dess tillhörande lager är unikt i Sverige. 

– Vi är faktiskt helt ensamma om det här utifrån vad jag förstått av andra i branschen. Här har vi ett stort lager och allt är sprillans nytt, de här lamporna finns bara att hitta i bruksskick annars och att hitta flera av samma sort är väldigt svårt. 

För att hela upplevelsen ska få en vintagekänsla följer handskrivna kvitton från butiken med i köpet, man har dessutom hittat gamla plastpåsar som man nu låter nyproducera.  

– Vi ser att det här ligger rätt i tiden med anledning av de många renoveringarna av äldre lampor vi gör. Det är precis den typen av lampor som vi säljer i vintagebutiken, säger Elsie och välkomnar nyfikna att ta kontakt.