Går det att komma över tandläkarskräck? På De Geerkliniken är man övertygad om att det går och jobbar lugnt och metodiskt för att hjälpa sina patienter att komma över sin rädsla.

Det var i januari i år som Louise Gyllix slog upp dörrarna till sin nya tandläkarklinik, i nyrenoverade lokaler på Gamla Rådstugugatan 31, i centrala Norrköping.

– Jag har alltid haft en dröm om att starta en egen klinik och så sprang jag på den här möjligheten med toppläge i centrum och den hjälpsamma fastighetsägaren Magnentus. Då kände jag att det var dags, säger De Geerklinikens ägare tandläkaren Louise Gyllix.

Tillsammans med Louise jobbar här tandsköterskan Anna Sollerud och tandhygienisterna Linda Flodin och Jill Tisell. De fyra känner varandra från tidigare arbetsplatser och har varit kollegor länge.

– Vi är ett otroligt härligt gäng! Vi har ett lugn och en samsyn kring vilken typ av tandvård vi vill bedriva. Jag tror att våra patienter känner av stämningen och att den smittar av sig till dem, säger Louise.

De fyra delar inte bara samma arbetsplats, de delar engagemanget för samma fråga: tandvårdsrädda patienter.

– Alla vi som jobbar här brinner för den frågan. Vi tycker att det är viktigt att hjälpa våra patienter att komma över sin rädsla.

Enligt Louise är det många som lider av olika typer av tandvårdsrädslor.

– De flesta har varit med om något traumatiserande. Många äldre har dåliga erfarenheter av hur tandvården fungerade förr. Men det behöver inte vara kopplat till tandvård utan kan handla om vårdupplevelser över lag.

Hur jobbar ni med de som lider av tandläkarskräck?

– Vi avsätter längre tid med patienter som känner rädsla och är alltid pedagogiska och lugna. Vi pratar mycket och man får möjlighet att berätta sin historia. Vi använder oss även av olika metoder när vi till exempel borrar för att patienten skall känna förtroende och att man alltid kan stoppa oss när det är för jobbigt. När man lär känna varandra funkar det mycket bättre. Jag har inte varit med om att någon patient gått härifrån utan att vi kunnat genomföra det patienten kom hit för.

Kliniken är modern och har den senaste utrustningen. I taket, ovanför tandläkarstolen, hänger en tv-skärm som hjälper patienterna att tänka på något annat. Här är nytt och fräscht och De Geerkliniken har inretts i varma toner och trägolv.

– Jag ville ha en mindre klinik. Det ska vara personligt och hemtrevligt för att skapa den där tryggheten vi vill att våra patienter ska känna, säger Louise.

På kliniken jobbar man även mycket med estetisk tandvård, implantat och genomskinliga tandställningar.