Det är möjligen Norrköpings äldsta butik, men det var länge sedan hatten var så aktuellsom nu. Modisten Helene Ådahl har över 30 års erfarenhet av mode och har varit ägare av butiken sedan 2011. Här erbjuder hon hattar som hon själv har tillverkat och ettnoga urval från kända kvalitetsmärken. Och nu är vårens nyheter här!

 

– Jag brukar säga att det finns en hatt för varje tillfälle, årstid och känsla, säger Helene.  Jag har jobbat med mode i över 30 år, och med färg och stilanalyser sedan 2007. Att kombinera färg och stil är så härligt när det gäller att guida kunder och att ge tips, men jag vill också framhålla att kunden bestämmer vad han eller hon tycker bäst om.

Intresset för hatt ökar. Det ser vi på catwalken och även Helene märker av det.  – Nu är mycket ”tillåtet” och gillar du det själv, så är det förstås helt rätt. Den personliga stilen har inte bara med mode att göra. Jag märker att fler vågar och vill ha en personlig stil!

Vårpaletten har många färger berättar Helene. – Vårens statement-färg är gul, men det finns flera säkra kort som blåa, röda, gröna toner i många nyanser. Mycket roseglow och dova toner gäller. Mönstrat med twist och diskreta, mindre mönster med ton-i-ton som botten. Blommor, paisleymönster, rutor, klassiska prints – ja, verkligen gott och blandat.

Sommarhatten

En hatt är inte bara en accessoar utan ett plagg med funktion. På sommaren i högsta grad ett solskydd. Materialet i en sommarhatt är väldigt viktigt. Det ska vara lätt och luftigt som linne, bomull och sommarull. Det finns även hattar i vatten- och värmeavstötande funktionsmaterial. Annars är stråhatten ett alternativ för den som vill känna sig lite mer uppklädd. Det finns en uppsjö olika strå som den kan vara gjord av.

Panamastrå, raffiastrå, vetestrå, sjögräs, polyesterstrå, pappersstrå … tur att Helene är expert på området och kan hjälpa dig.
– Den mest karaktäristiska stråhatten är nog den ljusa Panamahatten. Stråhattarna finns i olika prisklasser beroende på strå och hattens arbete. Klart att kvalitet kostar, men i gengäld håller det längre och hållbarhet är viktigt.

Festlig årstid

Våren är fylld av festliga högtider och helgdagar. Bröllop, dop och konfirmationer. Utmärkta tillfällen att få ta ut svängarna med en snygg hatt menar Helene.
– Det är roligt att många vill klä upp sig till fest i form av hatt eller hårsmycken – så kallade coiffer. Sedan behöver hatten i sig inte sticka ut för att bli festlig. Jag kan föredra en enfärgad hatt, eller huvudbonad, till en mönstrad klädsel eller bara lägga till en mönstrad sjal.

Helene erbjuder scarfar från Amanda Christensen, som också är ett märke med kvalitet och tradition.
– Det är ett märke som håller sig uppdaterade. De har även slipsar och kavajnäsdukar för den herre som vill matcha sitt sällskaps färg i festklädseln.

Hipp hipp hurra för Norrköpings hattbutik – anno 1879. Vi lyfter på hatten och gratulerar. Om du inte har någon att lyfta på, så varmt välkommen till Hospitalsgatan 16 i Gamla stan, Norrköping.