Välkommen till en guldsmed med personlighet och känsla.

Få sätter sådan ära i hantverket som guldsmederna Thomas Johansson och Jan-Henrik Schöttle – grundarna av Johansson & Schöttle Guldsmedsateljé.  De är sitt eget varumärke och erbjuder det unika och personliga. Med lång erfarenhet, kunskap och personlig service handtillverkas alla smycken i deras ateljé på Prästgatan 8, mitt i Norrköping city, sedan 2004. Drygt tio framgångsrika år senare öppnades även en ateljé på Bokhållaregatan 2 i Linköping, som guldsmeden och formgivaren Elise Elwin ansvarar för. I båda ateljéerna skapas gedigna, personliga hantverk av hög kvalité. Den röda tråden är stilren design där varje detalj är omsorgsfullt bearbetad – för hand.
– Att få vara med i hela processen, från idé till färdigt smycke, är det som jag tycker är så fantastiskt med guldsmedsyrket, säger Thomas Johansson. Att gemensamt med kunden diskutera idéer och skissa upp smycket. Det är en väldigt kreativ process.
De flesta beställningarna är ringar till förlovning och vigsel. Vissa kunder har en väldigt klar bild av hur de vill utforma sina ringar. Medan andra är lite osäkra på vad de vill ha. Oavsett så hjälper de kunden med idéer och ger råd om vad som blir den bästa lösning, så att kunden blir så nöjd som möjligt.
—Vi har ingen massproduktion, men ganska många färdiga modeller att köpa eller att inspireras av. Allt är anpassat efter kundens förväntningar både på utseende och budget. Vi tar steg för steg tillsammans, så att de förstår skillnaden på olika kvalitéer och karat. Men också att smycket är funktionellt i deras vardag beroende på hur det ska bäras.

Johansson & Schöttle använder uteslutande återvunnet guld. De arbetar dessutom bara med grossister som garanterar konfliktfria diamanter. Ett ställningstagande från Johansson & Schöttles sida både när det gäller hållbarhet och etik. Men de återanvänder gärna guld som du redan har.
– Kunden har många gånger något gammalt guldsmycke som de har ärvt, men inte passar deras smak för att bära det. Då kan vi smälta ner guldet och återskapa något nytt, säger Thomas.

Just nu är det många beställningar inför bröllops- och examenstider.
– Förr var pingst den stora bröllopshelgen, men det har faktiskt förflyttats till senare i augusti. Så än finns det tid för nya beställningar, avslutar Thomas och välkomnar intresserade kunder.