I Gamla Stans pittoreska kvarter har människor flanerat i århundraden. Här möts dåtid, nutid och framtid i en miljö som erbjuder något lägre tempo än på andra håll. Med julen på ingång exploderar området av vacker belysning, traditionsenlig julskyltning och det för området kanske mest klassiska inslaget – julstjärnorna på Hospitalsgatan.

Gamla Stans kvarter har utgjort hjärtat av Norrköping sedan medeltiden. Idag bedrivs handel och verksamheter i de vackra gamla husen som kännetecknar området, från Repslagaregatan i söder till Carl Johans park i norr – med Strömmen som gräns åt väster och Östra Promenaden i öster. Här är butikerna lite annorlunda och stämningen så här års lite juligare.

– Det är så mysigt här så här års. Fastigheterna lyses upp och gatorna fylls av dekorationer. Särskilt stjärnorna som pryder Hospitalsgatan är mycket uppskattade och omtalade varje år, säger Helene Ådahl, ordförande i föreningen för Gamla Stan, och riktar ett stort tack till fastighetsägarna Magnentus, Familjen Westerbergs fastigheter, Fastighets AB Balder och Fastighets AB Hjälpsamheten som gör uppsättningen möjlig.

Gamla Stan föreningen är en ekonomisk förening för företag i samverkan. Syftet är att bilda en plattform för aktiviteter, samverkan och marknadsföring för medlemsföretagen. Föreningen Gamla Stan i Norrköping har funnits i sin nuvarande form sedan 1986. Dess föregångare, Hospitalsgatans Köpmannaförening, tror Helene har funnits sedan 1950 talet, förmodligen ännu längre.

– Vi jobbar för bättre samverkan för företag i vårt område. Vi lyssnar, vi förändrar och vi blickar framåt. Det finns ett behov av den här typen av möten i vårt område, säger Helene.

Som på de flesta håll har arbetet för föreningen sett något annorlunda ut under året som gått, med anledning av pandemin. Framför allt har arbetet gått ut på att stötta medlemmar och möjliggöra för tips och idéer mellan verksamheterna.

– Till exempel började någon tidigt i våras med att bara ta en kund åt gången i sin butik för att förhindra smittspridningen, andra började med tidsbokning utöver öppettider och flera erbjuder hemleverans och möjligheten att betala utanför butiken. Det både anpassas och hittas nya lösningar på hur vi kan göra upplevelsen bättre för kunder och besökare, säger Helene och skickar med en uppmaning.

– Ta gärna kontakt med butiken du vill besöka innan besöket och hör efter hur just de gör. Om du känner att du inte vill gå in brukar det gå att lösa på andra sätt.

Idag är man strax under 20 medlemmar i föreningen. Trots rådande pandemi har fyra nya medlemmar anslutit under året: Rafaela Mode, Thea Coffea, Boutique Sidartha och H-J:s Symaskiner.

– Föreningens alla medlemmar finns på vår hemsida och där kan man läsa mer om våra butiker och verksamheter.

Som ordförande i föreningen skickar Helene med en julhälsning till alla i Norrköping.

– Vi i Gamla Stan i Norrköping önskar alla kunder och flanörer mysiga och trygga stunder runt om i vår fina stadsdel. Varmt välkomna!


Välkommen – din handling gör skillnad, handla lokalt!