En keps, stråhatt eller en turban? Oavsett vad du föredrar att skydda huvudet med när solen tittar fram hittar du det hos Modehatten, där hyllorna fyllts på med stilsäkra sommarnyheter.  

 I den lilla hattbutiken Modehatten på Hospitalsgatan har sommarens nyheter precis kommit in och hattmodisten Helene Ådahl, som drivit butiken sedan 2011, visar upp det varierade sortimentet. Modeaffären etablerades redan 1879 i kvarteret och har därmed hunnit passera 140-årsstrecket. Sedan dess har utbudet både förändrats och utökats, men huvudbonadens funktion liksom omtanken för kunderna har bestått. 

 – Då liksom nu används huvudbonader både för att skydda kroppen och för att man vill vara fin. Sedan dess har det tillkommit många huvudbonader, men grundprincipen att skydda sig och vara fin gäller än, säger Helene Ådahl. 

 Låt dig inte luras av butikens namn. Bland sortimentet finns mycket mer än hattar. Kepsar, mössor, solskärmar, turbaner, baskrar och cocktailhattar – ja, egentligen allt du kan tänkas bära på huvudet. På hyllorna trängs välkända märken som StetsonWigénsSeebergerFaustmannCitySportMayserComplit, Salon, KN-Collection, A.Christensen med fler. Så här till sommaren rekommenderar Helene Ådahl ett material som andas. 

 – Det kan vara bra att satsa på ett naturmaterial, det andas på ett annat sätt, och har man lätt att bli varm är det att rekommendera, säger hon och fortsätter: 

 – Men det finns också andra material som är bra på att föra bort värmen. Funktionsmaterial med coolmaxfunktion är ett material som reflekterar värmen och hjälper till att hålla huvudet svalt. 

 Till varma sommardagar passar också stråhattar bra. I butiken finns mängder av modeller som passar till olika aktiviteter med olika högt UV-skydd. Sortimentet består både av färdigköpta produkter för dam och herr, samt ateljésytt på damsidan. Dessutom har butiken ett stort utbud av turbaner och sedan april har man avtal med Landstinget. 

 – Vi har rekvisition på turbaner, och det tycker jag är jättekul! Turbanerna från Christine Headwear är i första hand gjorda för kvinnor som tappat håret av medicinsk anledning men den har blivit väldigt populär och passar även om det inte finns en sjukdomsbild med. På sommaren skyddar den mot solen och på vintern mot kyla, säger Helene Ådahl. 

 Sedan ett halvår tillbaka finns en del av Modehattens sortiment i deras webbshop, men Helene Ådahl rekommenderar ändå att man provar huvudbonaden noga innan inköp så att allt sitter som det ska.  

 – Hattar och kepsar behöver provas och din personliga stil är viktig, precis som dina färger. Lättast ser man det genom att prova och få personlig vägledning och service, som du får här i butiken.  

 Under rådande Coronapandemi har Modehatten särskilda regler för hur många som får vistas i butiken – allt för kundernas trygghet och välmående!