Under ett hyreshus i Norrköping på Hörngatan hittar du Akvarievalvet. Östergötlands största, renodlad, akvariebutik. Här har Robert Fransson drivit verksamheten sedan 1987. Erfarna akvarister och glada nybörjare – alla kommer de hit för att inspireras och få hjälp av ett riktigt proffs.

Ytterplagg är överflödiga när du går ner för trappan till Akvarievalvets källarlokal. Här är temperaturen närmast exotisk. Du möts av hyllmeter av akvarier i prydliga rader samt ett jätteakvarium vid kassan. Bubblet från syrepumparna är ljudligt. Kom ner och sjunk in i akvariernas fängslande värld. Men hur ställer sig akvarietrenden idag då? En som vet allt om akvarier är ägaren Robert Fransson som har drivit verksamheten tillsammans med sin fru Åsa Bergenbrant Fransson i 32 år.
– Det har hänt otroligt mycket på marknaden senaste åren, säger Robert. Många har tråkiga minnen från sin barndom där akvariet var grönt av alger och mycket jobb. Idag är både utrustning och preparerat mycket bättre för att förenkla akvarieskötseln.
Det som efterfrågas är snygga akvarier som passar in i våra välinredda hem. Akvariet ska ha en snygg möbel, men också ha en snygg miljö med mycket inredning och växter. Marknaden svarar upp bra med alternativ. Vad sägs om ett bonzaiträd med mossa på till exempel?

Hyra ett akvarium – privat
Som företag är det förmånligt att hyra ett komplett akvarium av Akvarievalvet. Inredning, fiskar och skötsel ingår i priset. Nu växer samma trend bland privatpersoner.
– Från att det mest ha varit en växande trend i storstäderna har nu även jag nu fått allt fler privataleasing-kunder i regionen. Folk vill ha fina akvarier, men spara tid helt enkelt.
Privatleasing innebär förstås en månadskostnad, men du slipper all rengöring, köpa tillbehör och nya fiskar. Det enda du behöver göra är att mata dem.
– Skulle du resa bort finns det både weekend- och semesterfoder som du lägger i akvariet och förser dina fiskar med mat i upp till fyra veckor.

Julklapp till hela familjen
Roligast är kanske ändå att skapa ditt eget akvarium och välja exakt vilken inredning och vilka fiskar du vill ha. Robert intygar att det är mindre arbete än du tror.
– Lite, men regelbunden, skötsel var tredje vecka är det jag rekommenderar. Var praktisk och få rutin. Sätt timer på belysningen, men var noga med hur länge det lyser. Mata dina fiskar med rätt mängd foder så slipper du övergödning.
Ett akvarium är både vackert och lärorikt. Något som hela familjen kan samlas kring.
– Varför inte köpa ett akvarium som en julklapp till hela familjen? Köp det nu så är det lagom att släppa i fiskarna till julafton.
Ta med familjen och kom ner till Akvarievalvet – låt er fascineras och inspireras. Robert hjälper er med allt från att välja ut akvarium, möbel, montera bakgrunder till att rekommendera fiskar.

Öppet mån-fre 10–18, lör 10–14
Läs mer: akvarievalvet.se